Turkije
Turkije is een populair vakantieland voor Nederlanders. Vanaf maart 2020 geldt ook dat Nederlanders in Turkije geen visum nodig hebben wanneer zij korter dan negentig dagen in het land blijven.
Zijn er verplichte inentingen voor Turkije?
Er zijn dus geen verplichte vaccinaties die u moet hebben wanneer u naar Turkije reist. Daarnaast zijn er persoons- en reisgebonden inentingen voor Turkije die afhankelijk zijn van factoren als uw gezondheid en de duur van de reis.
Aanbevolen inentingen Turkije
Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat.
DTP-vaccinatie
Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.
Hepatitis A-vaccinatie
Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.
Aanbevelingen bij langer verblijf
Verblijft u voor langere tijd in Turkije? Dan raden wij de volgende vaccinaties aan:
Hepatitis B-vaccinatie
Wanneer u voor een langere periode naar Marokko gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB. Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.
Rabiës
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een infectie van de hersenen die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan overgebracht worden door middel van speeksel van besmette zoogdieren en is zeer gevaarlijk en in de meeste gevallen dodelijk. Een rabiës vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Slikt u echter medicijnen die uw afweer verlagen? Dan zal de vaccinatie iets anders verlopen. Raadpleeg hiervoor uw arts.
Andere gezondheidsrisico’s Turkije
In Turkije komt malaria voor, in de minder bekende gebieden. Populaire toeristenbestemmingen als Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side zijn malariavrij. Smeren met muggenolie met DEET is wel raadzaam in Turkije omdat ook andere ziektes door muggen kunnen worden overgedragen.
Reizigersdiarree
Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.