Rwanda
Rwanda, of eigenlijk de Republiek Rwanda, is gelegen in Oost-Afrika en kent een bewogen geschiedenis. Het land is rijk aan heuvelachtig landschap, vulkanisch gebied en de vallei van de Ruzizi rivier. Rwanda heeft de bijnaam ‘Land van de Duizend Heuvels’ dan ook te danken aan het indrukwekkende landschap. Staat een reis door dit land op de planning? Regel dan eerst de nodige papieren. Zo moet u een geldig paspoort hebben en kan het zo zijn dat u een visum moet aanvragen. Verder moet u mogelijk inentingen halen voor uw reis naar Rwanda, zodat uw reis veilig zal verlopen.
Zijn er verplichte Rwanda inentingen?
Maakt u een reis naar Rwanda? Dan is de volgende vaccinatie verplicht:
Gele koorts
Voor een bezoek aan Rwanda zelf is de gele koorts vaccinatie niet verplicht maar wordt wel aanbevolen omdat in Rwanda gele koorts voorkomt. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.
Aanbevolen Rwanda inentingen
Naast het gele koorts vaccin zijn er nog andere Rwanda inentingen die uw behandelende arts kan aanbevelen. Deze vaccinaties hebben als doel u optimaal te beschermen zodat u veilig uw reis door het land kan maken. Het is dan ook altijd aan te raden om voor vertrek de reisplannen met uw behandelende arts te bespreken. Zo worden de onderstaande Rwanda inentingen veelal aangeraden aan reizigers die voor een bepaalde periode in het land zullen verblijven.
Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat.
DTP-vaccinatie
Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.
Hepatitis A-vaccinatie
Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.
Persoons- en reisgebonden inentingen voor Rwanda
Ook zijn er nog vaccinaties die uw behandelende arts kan aanbevelen op basis van uw gezondheidssituatie, en de aard en duur van uw reis. Verblijft u bijvoorbeeld langer dan 3 maanden in Rwanda? Dan kan uw arts tevens de volgende Rwanda inentingen aanraden.
BMR
In Rwanda heerst mazelen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond.
De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.
In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.
Hepatitis B-vaccinatie
Ook een hepatitis B vaccin kan aanbevolen worden als Rwanda inenting. Net als hepatitis A is hepatitis B een zeer besmettelijke ziekte. Hepatitis B is een infectie van de lever. U kunt deze ziekte oplopen als u in aanraking bent gekomen met het virus. Dit virus komt voor in bloed en sperma. Wanneer u van plan bent langer dan 3 maanden te verblijven in Rwanda, dan kan uw behandelende arts een hepatitis B vaccin adviseren. Voor uw reis moet u in elk geval 2 vaccinaties hebben gehad voor kortdurende bescherming.
Meningitis
Meningitis is een hersenvliesontsteking die zowel door een bacterie als door een virus veroorzaakt kan worden. Sinds 2002 is een inenting tegen bepaalde type meningokokken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze meningitis vaccinatie bent u niet beschermd tegen alle bacteriën die meningitis veroorzaken. Bespreek met adviseur of arts of u een meningitis vaccinatie moet halen naast andere Rwanda inentingen.
Rabiës
Een andere ziekte waar u mogelijk een Rwanda inenting voor moet halen is rabiës, oftewel hondsdolheid. Rabiës is een ernstige herseninfectie dat wordt veroorzaakt door een virus. Besmette zoogdieren dragen het virus over door middel van speeksel door een lik, krab of beet.
Andere gezondheidsrisico’s in Rwanda
Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.
Overdraagbare infecties door muggen
Er komen in Rwanda muggen voor die erom bekend staan dat ze mensen kunnen infecteren met tropische ziektes. Denk bijvoorbeeld aan chikungunya en dengue. Voor deze infecties bestaan geen vaccins. Zorg dat u genoeg insectenwerende maatregelen treft. Koop een goede insecten spray met DEET en een klamboe die geïmpregneerd is met insectenwerende vloeistof.
Malaria
In Rwanda komt ook malaria voor Hier bestaat ook (nog) geen vaccin tegen. Noodzaak is wel dat u malaria pillen gaat slikken. Bespreek met arts of adviseur welke mogelijkheden er zijn.