Panama
Voordat u aan uw reis begint is het verstandig om in kaart te brengen welke inentingen nodig zijn om veilig op reis te gaan. In Panama heersen namelijk andere ziektes dan in Nederland. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie omtrent voor vaccinaties Panama. De noodzaak tot sommige vaccinaties kan afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals de verblijfsduur en uw gezondheidssituatie. Raadpleeg uw arts indien u niet zeker bent over de noodzaak tot bepaalde inentingen voor Panama.
Verplichte inentingen Panama
De volgende inentingen zijn verplicht voor een reis naar Panama:
Gele koorts
Voor een bezoek aan Panama is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt een vaccinatie aanbevolen omdat in Panama gele koorts heerst. En aan de grens wordt een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.
Aanbevolen inentingen
De inentingen voor Panama zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat.
DTP-vaccinatie
Voor het reizen wordt aangeraden om de DTP vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.
Hepatitis A-vaccinatie
Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.
Aanvullend advies en persoonsgebonden Panama vaccinaties
De vaccinaties voor de ziektes in dit overzicht zijn persoonsgebonden. Twijfelt u of vaccinatie nodig is; kies voor zekerheid en laat u bij twijfel altijd adviseren door uw arts.
Hepatitis B
Als u langer dan 3 maanden in Panama blijft kan het verstandig zijn om gevaccineerd te worden tegen hepatitis B. Om volledig beschermd te zijn tegen deze ziekte dient u drie injecties te krijgen. De injecties worden verdeeld over 5 maanden. Na succesvolle vaccinatie bent u beschermd voor de rest van uw leven. Raadpleeg uw arts voor een advies dat past bij uw situatie.
Rabiës
Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %. Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.
Malaria in Panama
In tegenstelling tot Nederland komt in Panama malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria, maar er zijn wel tabletten die uitkomst kunnen bieden. Het is niet altijd nodig om tabletten te slikken. Geef in het gesprek met adviseur of arts aan wat uw reisplannen zijn. Het is in elk geval verstandig om bedekkende kleding te dragen en om onbedekte lichaamsdelen in te smeren met muggenwerende olie waarin DEET verwerkt is.