Mali
Ten zuiden van de woestijn de Sahara ligt het Afrikaanse land Mali. Het heeft maar liefst zeven buurlanden en ligt niet aan een zee. De landen die grenzen aan Mali zijn Ivoorkust, Niger, Algerije, Senegal, Burkina Faso, Mauritanië en Guinee. Mocht u naar Mali willen afreizen, dan doet u er verstandig aan om vooraf de gezondheidsrisico’s te overwegen. Bespreek dit ook met een expert of uw arts om ervoor te zorgen dat u veilig en beschermd met voldoende kennis over de situatie op reis gaat. Plan uw vertrek tijdig, want sommige behandelingen vergen een langere voorbereidingsperiode.
Verplichte vaccinatie
In Mali komt gele koorts voor, een vaccinatie wordt vereist. Houd er rekening mee dat een gele koorts vaccinatie pas na 10 dagen bescherming geeft. De bescherming is levenslang.
Aanbevolen vaccinaties
De inentingen voor Mali zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat.
DTP-vaccinatie
Voor het reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.
Hepatitis A-vaccinatie
Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.
BMR-vaccinatie
In Mali komt mazelen voor. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond.
De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.
In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.
Vaccinaties als u langer verblijft in Mali
De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een langer verblijf in Mali:
Hepatitis B
Het hepatitis B vaccin is sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin valt onder het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB. De kans dat u het vaccin nog niet heeft gehad is dan ook groot. Mocht u voor een korte tijd naar Mali reizen, bespreek de noodzaak van het hepatitis B vaccin dan met uw arts. Mocht u voor langere tijd naar Mali vertrekken, dan raden wij u aan uzelf hiertegen te beschermen. Daarbij kunt u gebruikmaken van het hepatitis A en hepatitis B combinatievaccin.
Meningokokken-vaccinatie
Meningitis is een hersenvliesontsteking die zowel door een bacterie als door een virus veroorzaakt kan worden. Sinds 2002 is een inenting tegen bepaalde type meningokokken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze meningitis vaccinatie bent u niet beschermd tegen alle bacteriën die meningitis veroorzaken. Bespreek met adviseur of arts of u een meningitis vaccinatie moet halen naast andere inentingen voor Kameroen
U krijgt 1 vaccinatie en bent beschermd tegen een besmetting met meningokokken.
Rabiës (Hondsdolheid)
Hondsdolheid (rabiës) komt voor bij zoogdieren. Door contact met de dieren kan het worden overgedragen. In de regel is het vermijden van contact met zoogdieren voldoende. Wij raden u sterk aan om uzelf te laten vaccineren tegen dit virus wanneer u voor een langere tijd naar Mali gaat.
Andere gezondheidsrisico’s in Haïti
Andere gezondheidsrisico’s die u in acht moet nemen zijn:
Schistosomiasis
De zoetwaterslak leeft in het zoete oppervlaktewater van Mali. De slak draagt in veel gevallen de larven van de schistosomiasis (bilharzia) worm bij zich. Het vermijden van contact met zoet oppervlaktewater is in de regel voldoende. Wanneer u voor langere tijd in Mali verblijft, dan kan het voorkomen dat u in contact komt met het zoet oppervlaktewater. Wanneer u in contact bent gekomen met het water raadpleeg dan uw arts.
Malaria in Mali
Er is malaria in Mali. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. In sommige gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor andere gebieden volstaan de beschermende middelen. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen. De noordelijke woestijn is vrij van malaria.
Reizigersdiarree
Reizigersdiarree is een veel voorkomende kwaal op reis, zo ook in Mali. Door het eten of drinken van besmet voedsel kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Let op wat u eet of drinkt; rauw voedsel of waterhoudend voedsel als fruit zijn vaak de boosdoeners.