Maleisië 

In tweeën gedeeld door de Zuid-Chinese zee ligt Maleisië. Dit land grenst deels aan Thailand en Singapore, het westelijke deel ook wel bekend als Malakka, en deels aan Brunei en Indonesië; Oost-Maleisië. Maar liefst 85% van de Maleisische bevolking woont op het westelijke deel. Op dit deel van Maleisië is ook de hoofdstad Kuala Lumpur gevestigd. In Maleisië wordt betaald met de Ringgit. Voordat u vertrekt naar Maleisië is het goed om alle gezondheidsrisico’s in kaart te brengen. Er is een aantal infectieziektes die heersen in Maleisië. Bespreek daarom altijd uw reis tijdig voor vertrek met uw arts of een andere deskundige.

Verplichte vaccinaties Maleisië

Er zijn een aantal verplichte vaccinaties voor Maleisië:

Gele koorts

Voor een bezoek aan Maleisië is geen gele koorts vaccinatie verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Polio

In 2019 is ook Maleisië getroffen door een polio-epidemie. Het is internationaal verplicht gesteld dat wanneer u langer dan 4 weken in Maleisië verblijft, u een recent polio vaccin moet hebben gehad. Dit moet u minimaal 4 weken voor vertrek naar Maleisië en maximaal 12 maanden voor vertrek uit Maleisië hebben gehad. Het vaccin mag met andere woorden maximaal 1 jaar voor vertrek uit Maleisië zijn gegeven. Er bestaat een vaccin alleen tegen polio maar het eenvoudigst is te kiezen voor een DTP- vaccinatie, die gelijk tegen 3 ziektes beschermt. 

Aanbevolen vaccinaties Maleisië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger:

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden

Hepatitis B-vaccinatie

Deze leveraandoening wordt overgedragen door een virus via bloedcontact of sperma. Wanneer u voor langere tijd naar Maleisië vertrekt, dan adviseren wij u zich hiertegen te beschermen. Een volledige vaccinatie hepatitis B bestaat uit 3 injecties. Er is een combinatievaccin hepatitis A/B beschikbaar. Mocht u de hepatitis A-vaccinatie nog niet hebben gehad, dan is het raadzaam dit combinatievaccin te gebruiken.

BMR-vaccinatie

Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, komt voor bij zoogdieren (apen, zwerfhonden). Contact met zoogdieren kan niet altijd vermeden worden. Wanneer u voor een langere tijd naar Maleisië vertrekt, dan adviseren wij u zich te laten vaccineren tegen rabiës. Dit omdat door langer verblijf de kans op besmetting wordt vergroot.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) komt in Maleisië vaker voor dan in Nederland. Daarom kan het verstandig zijn u te laten voorlichten over deze ziekte. Let wel op dat de adviezen over bescherming tegen tuberculose per persoon verschillend kunnen zijn Bespreek dit dan ook vroegtijdig met een arts.

Infectieziekten door muggen overgedragen in Maleisië

Naast de voorkomende infectieziekten waar een vaccinatie voor beschikbaar is zijn er ook infectieziekten waar u andere maatregelen dient te nemen. Muggen in Maleisië steken zowel overdag als in de avond en nacht. Het is verstandig altijd muggenwerende middelen waarin DEET zit, te gebruiken, onder een klamboe te slapen en bedekkende kleding te dragen. Muggen kunnen ziektes als dengue en zikakoorts overbrengen maar ook de hieronder beschreven infectieziektes: 

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een ziekte die door muggen wordt overgedragen. De mug komt namelijk veelal voor in gebieden met veel stilstaand water zoals rijstvelden. Omdat besmetting zelden voorkomt, adviseren wij u om eerst contact op te nemen met uw arts of een deskundige alvorens u besluit om u hiertegen te laten vaccineren.

Filariasis

Filariasis kunt u oplopen doordat u gebeten wordt door een besmette mug. Via de mug komen wormen in uw lichaam waarna deze in uw lymfebanen nestelen. Preventie is hiervoor de oplossing. 

Malaria 

In verschillende delen van Maleisië komt malaria voor. In sommige delen volstaat een goede bescherming, in andere gebieden is het zelfs noodzakelijk om een noodbehandeling mee te nemen. Naast malaria en filariasis kunt u ook last krijgen van dengue, zika en chikungunya. Uzelf beschermen tegen muggenbeten is dan ook essentieel!

Andere gezondheidsrisico’s Maleisië

Gaat u op reis naar Maleisië? Dan moet u rekening houden met de volgende gezondheidsrisico’s:

Schistosomiasis

De ziekte schistosomiasis kunt u oplopen doordat u in contact komt met besmet zoet oppervlaktewater. Door contact met het water komen de larven van de schistosomiasis worm op uw huid waarna ze de poriën van het lichaam binnendringen. Preventie is hierin de oplossing. Mocht u onverhoopt toch in aanraking komen met het water, droog uzelf dan zo snel mogelijk af en neem contact op met uw arts.

Naast alle mogelijke infectieziekten en muggenbeten kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Dit kunt u oplopen door het eten of drinken van besmet voedsel en het gebruik maken van besmet water. Zaak is dan ook om geen rauw of waterhoudend voedsel te eten en lokaal drinkwater te drinken. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken