India

India is een groot land in Zuid-Azië met meer dan een miljard inwoners. Qua inwonertal het tweede land op de wereldranglijst. India ligt met de zuidwest kant aan de Indische Oceaan en met de zuidoostkant aan de Golf van Bengalen: het is dus een zeer groot schiereiland. Het landschap is afwisselend. In het noorden sieren de hoge toppen van de Himalya met hun hoogte van meer dan 8500 meter het landschap. Aan de voet van deze bergmassa, tussen de rivieren de Ganges en de Brahmaputra ligt de zeer vruchtbare laagvlakte. In het zuiden tussen de beide zeeën ligt de Dekan, het driehoekige hoogland. Door deze driedeling in landschap ook een deling in klimaat. Van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in de bergachtige streken en tussendoor nog het grillige moessonklimaat. Je kunt je voorstellen dat er door de verschillende klimaten, grote diversiteit is in flora en fauna. Maar ook op het gebied van taal, bevolkingsgroepen, levenstandaard, religie, muziek, dans en cultuur zijn er grote verschillen. Ontdek al deze verschillen terwijl u geniet van de heerlijke Indiase keuken. Vier het grote aantal feestdagen mee, laat u verrassen door de kleur en geur van India. Bent u van plan om naar India te reizen? Maakt dan reispapieren zoals paspoort en visum in orde, zorg voor een goede reisverzekering en lees in de tekst hieronder wat op gebeid van gezondheid nodig is. India was tot 1950 een Britse kolonie. Daarom rijdt het verkeer nog links en spreken veel mensen Engels.

Zijn er verplichte inentingen voor India?

Nee, zijn er geen vaccinaties verplicht als u naar India gaat. Wel is het in India verplicht om een bewijs van inenting te hebben voor gele koorts als u voor het arriveren in India in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Gele koorts komt voor in Afrika en Zuid-Amerika. Reist u vanuit Nederland? Dan is er geen gele koorts vaccinatie verplicht voor het reizen naar India.

Aanbevolen vaccinaties India

De aanbevolen vaccins voor India zijn in elk geval de vaccinaties voor ziektes waar reizigers regelmatig mee te maken krijgen in Zuid-Azië. Bespreek uw reisplannen met een deskundige laat u adviseren en vaccineren. Zo weet u zeker dat u optimaal beschermd op reis gaat. Vervolgens kunt u zorgeloos reizen in India. De onderstaande vaccinaties worden regelmatig aanbevolen aan alle reizigers die voor een periode in het prachtige India verblijven.

DTP-vaccinatie

Als u naar India wilt reizen, dan wordt het aanbevolen een DTP-vaccinatie te halen. Het DTP-vaccin beschermt tegen de ziektes difterie, tetanus en poli. Deze ziektes komen in Nederland nauwelijks voor maar in het buitenland helaas nog wel. 

De DTP-vaccinatie is in 1950 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Besmettelijke geelzucht, ofwel hepatitis A, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De hepatitis A wordt overgedragen via in ontlasting, die kan terechtkomen in drinkwater en zo terecht kan komen in voedsel. Let op dat een complete vaccinatie tegen hepatitis A uit 2 prikken bestaat. De eerste prik geeft 1 jaar bescherming. Vervolgens kunt u een tweede prik na 6 maanden of later krijgen. Na de tweede prik bent u beschermd tegen hepatitis A voor 30 jaar.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties voor India

De bovenstaande vaccinaties zijn niet de enige die aanbevolen worden voor reizen naar Noord-India en India. Tijdens een gesprek met een adviseur of uw behandelende arts kunt u de reis tot in  detail bespreken. De adviseur zal u zeker nog enkele vaccinaties aanbevelen.

Als u naar India gaat reizen, dan kan uw behandelende arts aanvullende vaccinaties adviseren voor de volgende ziektes:

Overige gezondheidsrisico’s in India

Naast ziektes waartegen u beschermd wordt door vaccinaties, komen er ook ziektes in India waarvoor geen vaccins beschikbaar voor zijn. Zo bestaat er de mogelijkheid om de ziekte schistosomiasis op te lopen. Dit is een infectie die wordt veroorzaakt door de larven van een waterslak die in zoete wateren voorkomen. Deze infectie heeft als gevolg een jeukende uitslag, koorts en zelfs gedeeltelijke verlamming. Vermijd daarom contact met stilstaande zoetwateroppervlakken. 

Een ander voorbeeld van een gezondheidsrisico waar geen India vaccinatie voor bestaat is reizigersdiarree. Dit is een acuut opkomende diarree die tot uitdroging kan leiden. Waar de lokale bevolking zonder problemen het plaatselijke water kan drinken, kan het bij toeristen en reizigers zorgen voor diarree. Door alleen water uit een goed gesloten fles te drinken en geen rauw voedsel te consumeren kunt u de kans op diarree verminderen. Bespreek met arts of adviseur wat u kunt doen als u toch diarree hebt opgelopen.

Overdraagbare ziektes door muggen

In India kunnen muggen ziektes met zich meebrengen die overdraagbaar zijn op mensen. Voorbeelden hiervan zijn malaria, chikungunya, dengue en/of zika. Voor deze ziektes bestaan geen vaccinaties. Door bedekkende kleding te dragen en de onbedekte huid goed in te smeren met een DEET-houdend middel kunt u het risico op muggenbeten klein houden. Voor sommige reizigers naar India is het ook nodig om antimalariamiddelen te slikken. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken