Guatemala 

Guatemala is gelegen in Centraal-Amerika. Guatemala is vooral populair bij de natuurliefhebbers en backpackers. Het land wordt namelijk gekenmerkt door de stukken oorwoud, bergen en vulkanen. Ook kunt u in Guatemala de zeer oude maya-cultuur ervaren. Als u van plan bent een reis naar of door Guatemala te maken dan is het verstandig om u goed voor te bereiden. U dient namelijk wel rekening te houden met een aantal gezondheidsrisico’s. Op deze pagina vindt u alle informatie omtrent inentingen die u nodig heeft om een veilige reis door  Guatemala te maken. 

Verplichte inentingen Guatemala

U heeft tijdens een reis in Guatemala een verhoogd risico op (tropische) ziektes. Om uzelf (en uw kinderen) te beschermen raden wij u aan  zich te laten vaccineren. Er zijn geen verplichte Guatemala inentingen wanneer u vanuit Nederland reist. 

Gele koorts

Indien u vanuit een ander land naar Guatemala reist, kan een gele koorts vaccinatie echter wel verplicht zijn. Dit is verplicht wanneer u afreist vanuit een gele koorts gebied. 

Aanbevolen vaccinaties Guatemala

Naast de verplichte vaccinatie gelden er nog een aantal adviezen voor vaccinatie. De adviezen zijn sterk afhankelijk van uw gezondheidssituatie, verblijfsduur en reis en verblijfsomstandigheden. Uw arts kan een passend advies uitbrengen. Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Vaccinaties voor een lange reis naar Guatemala

Wanneer u voor langere tijd in Guatemala verblijft kan het verstandig zijn onderstaande vaccinaties te overwegen. Vraag hiernaar in het gesprek met uw arts of adviseur.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virusziekte die ontstekingen aan de lever veroorzaakt. U kunt het virus krijgen door seksueel contact of door contact met bloed van een besmet persoon. Om tegen deze ziekte beschermd te zijn dient u deze inenting op drie verschillende momenten te halen. Hierna bent u uw leven lang beschermd. De vaccinatie is nergens verplicht, echter wordt het bij een langdurig verblijf wel aangeraden. Raadpleeg uw arts voor een passend advies. 

Rabiës

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een gevaarlijke virusziekte die bij infectie vrijwel altijd een dodelijke afloop kent. Rabiës wordt overgedragen via een besmet zoogdier, bijvoorbeeld een hond, kat of aap. Dit kan gebeuren wanneer het dier u krabt, bijt, een lik geeft aan een wondje of via de slijmvliezen. Het contact met dieren vermijden is in de regel voldoende, echter raden wij u sterk aan zich toch te laten vaccineren voor dit virus wanneer u voor langere tijd naar Guatemala gaat. 

Andere gezondheidsrisico’s 

Naast de bovenstaande vaccinatie adviezen is er ook een aantal algemene adviezen. In sommige gebieden( vooral laaggelegen ) komt malaria voor. Om uzelf hiertegen te beschermen wordt aangeraden beschermingsmiddelen mee te nemen. Dit kunnen medicijnen zijn die u vooraf inneemt  of middelen die u gebruikt wanneer u vermoedelijk besmet bent. Andere ziektes die door muggensteken worden overgedragen zijn chikungunya, dengue en het zikakoorts. Bescherm uzelf daarom overdag en ‘s nachts goed tegen muggenbeten. Dit kan door middel van beschermende kleding en muggenwerende olie met DEET op onbedekte lichaamsdelen. Een veel voorkomende klacht bij reizigers is reizigersdiarree. Diarree wordt niet altijd veroorzaakt door een virus maar kan ook optreden door oververmoeidheid of het vreemde voedsel. Wanneer u last krijgt van diarree is het verstandig om diarreeremmers te gebruiken en voldoende te drinken. Dit voorkomt uitdroging.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken