Frankrijk
Frankrijk is een land in West-Europa en kent een Rijksvaccinatieprogramma dat ongeveer gelijk is als dat van Nederland. Vaccinaties voor Frankrijk zijn niet nodig.
Eventuele inentingen voor Frankrijk
De enige Frankrijk inenting die overwogen kan worden is de vaccinatie tegen tekenencefalitis. Deze vaccinatie is alleen noodzakelijk wanneer u op reis gaat naar het noordoosten van Frankrijk en verblijft in een bosrijk gebied. Ook voor reizigers die van plan zijn om een langere periode in de natuur te gaan wandelen en/of kamperen wordt deze vaccinatie aanbevolen. Encefalitis wordt veroorzaakt door een virus en bij besmetting kunt u uiteindelijk een hersenontsteking oplopen.
De ziekte wordt overgebracht door een besmette teek en deze is te vinden in bosachtige gebieden. Bij besmetting krijgt u eerst koorts en spierpijn.
Niet iedere teek is besmet. Het is wel altijd verstandig een teek binnen 24 uur van uw lichaam te verwijderen. Neem daarom een tekenpincet mee op reis naar Frankrijk. Een vaccinatie tegen tekenencephalitis bestaat uit 3 injecties. Na de eerste inenting is er een tussenpozen van een maand, en na de tweede is dit 6 tot 13 maanden. Ook kunt een versnelde encefalitis vaccinatie krijgen, waarbij het binnen twee weken is geregeld. In dit geval bent u gedeeltelijk beschermd.
Aanvullende adviezen
In de zomermaanden bestaat, vooral in het zuiden, een verhoogd risico op muggenbeten. In Frankrijk zijn geen muggen die malaria overbrengen, maar muggen kunnen wel de ziektes, bij zich dragen. Om die reden is het belangrijk om uzelf te beschermen tegen deze insecten. Het advies luidt om bedekkende kleding te dragen en onbedekte lichaamsdelen in te smeren met een muggenwerend die het middel DEET bevatten. Aanvullend kunt u slapen onder een klamboe om muggenbeten te voorkomen.
Diarree
Gedurende uw reis naar Frankrijk kan het verstandig zijn om diarree remmende middelen bij u te hebben. Gezien het voedsel in Frankrijk is de kans op diarree niet groot. Drink geen water uit de kraan maar uit afgesloten flessen. Neem voor de zekerheid bijvoorbeeld ORS (Oral Rehydration Solutions) mee, om uitdroging bij extreem vochtverlies als gevolg van diarree te voorkomen.