Albanië

Albanië is een kleine republiek in Zuidoost-Europa. Het land grenst aan Griekenland, Montenegro, Kosovo en grenst aan de Adriatische en Ionische Zee met aan beide zeeën prachtige stranden. De streek aan de Ionische Zee wordt de Albanese Rivièra genoemd. Albanië is nog niet bekend bij toeristen en wordt qua mogelijkheden onderschat. In het nationaal park Butrint in het zuiden (op de werelderfgoedlijst) vind je opgravingen en een zoutwatermeer met zeldzame schildpadden. Maar er zijn meer parken de moeite van een bezoek waard: Divjake Karavasta een prachtig vogelgebied, Theth een wandelgebied bij uitstek en Osumi de ‘Grand Canyon’ van Albanië. Komt u voor cultuur naar Albanië vergeet dan niet naar Berat, Butrint en Gjirokastër te gaan. Kastelen, burchten, bruggen en aparte huizen daar te zien. Geniet van de Albanese  keuken waar veel gebruik wordt gemaakt van verse groenten. Wanneer u van plan bent naar dit land te reizen, is een goede voorbereiding verstandig. Een paspoort dat nog drie maanden geldig is na vertrek uit Albanië is voldoende voor een korte reis. Onder deze tekst vind je onze vaccinatieadviezen voor Albanië.

Verplichte inentingen Albanië

Gaat u op reis naar Albanië? Dan kan de onderstaande vaccinatie verplicht zijn:

Gele koorts

Wanneer u uit Nederland direct naar Albanië reist zijn er geen verplichte vaccinaties. Wanneer u vanuit een land komt waar gele koorts voorkomt is een vaccin tegen gele koorts verplicht. In Albanië zelf vormt gele koorts geen bedreiging.

Vaccinaties Albanië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger:

DTP- vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hepatitis B-vaccinatie

Hepatitis B is een virusziekte die ontstekingen aan de lever veroorzaakt. Besmetting vindt plaats door seksueel contact of wanneer u in contact komt met het bloed van iemand die besmet is. Hepatitis B-vaccinatie is nergens verplicht, echter wordt het wel sterk aangeraden wanneer u langer dan drie maanden in het land verblijft.  

Rabiës 

Rabiës, oftewel hondsdolheid, kunt u oplopen door een beet of lik van een besmet zoogdier. Bij een besmetting met rabiës worden delen van uw hersenen aangetast. Deze inenting kan geadviseerd worden indien u langer dan 3 maanden door Albanië wilt reizen. In de regel zou het vermijden van contact met wilde dieren echter genoeg moeten zijn. 

Tekenencefalitis

De ziekte encefalitis kan bij besmetting van dit virus zorgen voor ernstige hersenschade. De ziekte wordt overgedragen door teken. Bent u van plan om in de natuur te gaan wandelen of kamperen voor langer dan 4 weken? Dan kan een vaccin tegen tekenencefalitis verstandig zijn. Om een goede bescherming tegen deze ziekte te hebben dien je een half jaar van tevoren te beginnen met de eerste inenting. 

Algemene gezondheidsrisico’s en adviezen 

Op iedere reis kun je last krijgen van reizigersdiarree. Dit komt niet altijd door bacteriën maar kan ook heel goed komen door de verandering van voedsel, de reis of de vermoeidheid. Drink nooit water uit de kraan maar uit flessen. Wanneer u toch last krijgt van diarree kunt u diarreeremmers nemen. Zorg ook dat u voldoende water drinkt om uitdroging tegen te gaan.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken