Thailand 

Thailand is een prachtig land in Zuidoost-Azië. De adembenemende natuur en cultuur maken het land tot een populaire reisbestemming. Daarom is het goed om voorafgaand aan uw reis goed te kijken welke vaccinaties Thailand verplicht stelt en welke Thailand inentingen worden aangeraden om te nemen voor uw reis. Daar leest u op deze pagina alles over. 

Vaccinaties Thailand verplicht

Heb je vaccinaties nodig voor Thailand?

Gele koorts

Wanneer je direct uit Nederland naar Thailand reis is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als je reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat je de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen Thailand inentingen

Naast de soms verplichte vaccinatie tegen gele koorts worden andere inentingen sterk aanbevolen om te nemen voor uw reis naar Thailand. 

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

In Thailand heerst mazelen. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Aanvullende vaccinaties 

Wanneer u voor langere tijd naar Thailand gaat kan het goed zijn onderstaande adviezen op te volgen.

Hepatitis B-vaccinatie

De vaccinatie tegen hepatitis B wordt aangeraden wanneer je minimaal drie maanden gaat reizen. Hepatitis B is een infectie van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit besmettelijke virus komt voor in bloed en sperma. Om je volledig te laten vaccineren zijn drie prikken noodzakelijk, in een tijdsbestek van zes maanden. Na de laatste prik ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B. Voor je reis 

Rabiës en Japanse encefalitis 

Een inenting tegen rabiës wordt ook aangeraden wanneer u langer dan drie maanden in Thailand gaat verblijven. Vaccinatie tegen rabiës – ook wel bekend als hondsdolheid – wordt overgedragen door zoogdieren (apen, honden) bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. In sommige gevallen is het ook raadzaam om u te laten voorlichten over tuberculose. Dit hangt onder meer af van uw verblijfsduur, verblijfslocaties en fysieke toestand. Hetzelfde geldt voor de ziekte Japanse encefalitis. Raadpleeg bij twijfel uw arts. 

Overige gezondheidsrisico’s Thailand

Malaria komt in Thailand voor bij de grenzen met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië. Neem hiervoor de juiste anti muggen maatregelen en laat u tijdens het voorlichtingsgesprek informeren over de juiste noodbehandeling in. Naast malaria kunnen muggen ook andere ziekten overbrengende: schistosomiasis, dengue en filariasis. Voor deze ziekten bestaan ook geen vaccinaties. Neem dezelfde anti muggen maatregelen als bij malaria: insmeren, bedekkende kleding dragen en slapen onder een muggennet.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken