Reizigersdiarree
Een veelvoorkomende klacht onder reizigers is diarree. In de eerste twee weken van de reis loopt bijna de helft van alle reizigers diarree door een infectie van het maagdarmkanaal. Deze infectie van het darmkanaal wordt doorgaans veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen.
Hoewel reizigersdiarree wereldwijd voorkomt, moet u met name in Afrika, Azië en Centraal- of Zuid-Amerika extra opletten. Reizigersdiarree wordt veelal opgelopen door het innemen van besmet voedsel of drinkwater.
Symptomen van reizigersdiarree
De eerste symptomen zijn meestal niet echt verontrustend. U kunt last hebben van de volgende ziekteverschijnselen:
- misselijkheid
- diarree
- buikkramp
Wanneer deze verschijnselen aanhouden ontstaat de kans op:
- koorts
- braken
- bloed in ontlasting
- waterdunne diarree
Mocht u bovenstaande symptomen hebben dan dient u een arts te raadplegen.
Wat te doen bij reizigersdiarree?
Bij heftige diarree is het belangrijk om vocht aan te vullen. Wanneer u meer dan vijf keer per dag diarree heeft, dan verliest u in een rap tempo veel vocht. De behandeling start met het creëren van een goede vochtbalans. Dit doet u eenvoudig door veel te drinken. Daarbij is het belangrijk dat u de verloren suikers en zouten aanvult. Bijvoorbeeld door middel van een speciaal zout/suikermengsel, ofwel oral rehydration salts (ORS). Zeker voor jongeren, mensen met gezondheidsproblemen en ouderen is dit een goede behandeling.
Een andere mogelijkheid is om diarreeremmers te gebruiken. Let daarbij wel goed op of u de medicatie mag innemen. Zo is het bij koorts en bloed in de ontlasting al te laat om diarreeremmers te slikken. Overleg indien nodig eerst met een arts. Bovendien is het aan te raden om alleen medicatie in te nemen die uit Nederland komt.
Reizigersdiarree voorkomen
Wilt u de kans verkleinen dat u deze infectie van het maagdarmkanaal oploopt? Er zijn een aantal adviezen die u kunt volgen om reizigersdiarree te voorkomen:
- Drink geen kraanwater (ongekookt). Gebruik liever bronwater uit gesloten flessen om te drinken en zelfs om uw tanden mee te poetsen.
- Andere dranken uit gesloten flessen zijn tevens veilig.
- Vermijd ijsblokjes in drankjes. U weet niet welk water voor de ijsblokjes gebruikt is.
- Gloeiend heet, gedroogd of door uzelf geschild voedsel is veilig.
- Kijk uit met zeevruchten en schelpdieren
- Vermijd koud, ongepasteuriseerd en rauw voedsel.
- Was regelmatig uw handen, zeker na toiletgebruik.