Malaria
Malaria is een parasiet die wordt overgedragen op mensen door een tijdens een beet van een geïnfecteerde mug, ofwel een malariamug. Er zijn vier parasieten die vier varianten van de infectieziekte kunnen overbrengen. De malariamug is vooral tussen zonsondergang en zonsopgang actief. Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden zoals Azië, Zuid-Amerika en Afrika.
Symptomen malaria
Indien u besmet bent geraakt met de parasiet, dan manifesteren kenmerkende ziekteverschijnselen zich gemiddeld 10 tot 14 dagen later. Malaria symptomen die kunnen voorkomen zijn:
- Koorts (koortsaanvallen)
- Koude rillingen
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Grieperig gevoel
Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen ondanks dat deze sterk lijken op griep. Raadpleeg vervolgens direct een arts. Van de vier varianten van malaria is malaria tropica de ergste en kan binnen 48 uur de dood veroorzaken.
Malaria voorkomen
Het beste is om de beet van de malariamug te voorkomen. Dit kunt u doen door de volgende maatregelen te treffen:
- Onder een geïmpregneerde klamboe te slapen.
- ‘s avonds en ‘s nachts de ventilator aan te zetten; muggen houden niet van tocht en kou.
- Lange, bedekkende kleding te dragen.
- De onbedekte huid in te smeren met DEET houdende middelen.
Slik, ook al houdt u zich aan de bovenstaande preventieve middelen, malariatabletten als dat aangeraden wordt.
Malaria behandeling
Voor malaria bestaan er twee behandelingen. De een dient ter preventie, de ander ter genezing. Hieronder worden beide malaria behandelingen kort toegelicht.
Preventie
Ruim voor vertrek kunt u anti-malariatabletten slikken om een zogenoemde spiegel op te bouwen in het bloed. Raadpleeg hiervoor ruim voor vertrek uw huisarts, GGD of andere vaccinatiecentrum om goed beschermd op reis te kunnen gaan.
Behandeling
Daarnaast zijn er een select aantal medicijnen die u kunt innemen wanneer u besmet bent geraakt. Laat u voor uw reis altijd goed informeren over malaria.
Bestaat er een malariavaccin?
Er zijn door verschillende laboratoria intensieve onderzoeken gedaan naar een vaccin tegen malaria. Het is echter nog niet gelukt om een werkend malaria vaccin te ontwikkelen. We zijn tot op heden afhankelijk van de beschikbare anti-malaria medicijnen.