Hepatitis A
Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd is een ontsteking aan uw lever die zeer besmettelijk is. Kinderen worden vaak niet ziek van hepatitis A, maar volwassenen kunnen maanden ziek zijn.
Hepatitis A-besmetting
Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met uitscheidingsproducten van mensen die het virus bij zich dragen en door het eten en drinken van voedsel of water dat vervuild is met virusbevattende ontlasting. In de westerse wereld komt hepatitis A vrijwel niet voor, omdat we hier in een hygiënisch veilige omgeving leven. Dit betekent wel dat mensen in de westerse wereld geen antistoffen opgebouwd hebben tegen deze ziekte. Het is van belang een hepatitis A-vaccinatie te overwegen wanneer u van plan bent een verre reis te maken. Uiteraard is de noodzaak van een hepatitis A- vaccinatie afhankelijk van het land waar u naartoe gaat.
Hepatitis A-symptomen
Wanneer u besmet bent geraakt met het virus, merkt u dat eerst niet. De symptomen van hepatitis A treden pas tussen de 2 en 7 weken na besmetting op. U kunt in die tij( incubatietijd) wel anderen besmetten. De eerste verschijnselen van hepatitis A zijn doorgaans:
- vermoeidheid
- pijn in de bovenbuik rechts
- misselijkheid
- algehele malaise
Ernstigere klachten als
- geelzucht
- donker gekleurde urine
- ontkleurde ontlasting
treden pas na enige tijd op. De symptomen zijn vervelend, maar vormen gelukkig geen ernstige bedreiging. Bovendien houdt hepatitis A veelal niet langer dan 6 weken aan. De vermoeidheid kan echter wel wat langer aanhouden. Hepatitis A kan niet chronisch worden.
De hepatitis A-vaccinatie
Er zijn betrouwbare vaccins verkrijgbaar ter preventie van deze besmettelijke leverontsteking. Vooral wanneer u reist naar landen met slechte sanitaire voorzieningen, matige hygiëne en waar weinig of geen drinkwater is, doet u er goed aan u te laten vaccineren tegen hepatitis A. Om volledig beschermd te zijn voor lange tijd zijn 2 vaccinaties nodig. De eerste inenting geeft ongeveer 1 jaar bescherming tegen deze ziekte. Wanneer u vervolgens binnen 6 tot 12 maanden een tweede hepatitis A- vaccinatie krijgt, bent u voor minimaal 30 jaar beschermd. Maar ook als de tweede vaccinatie later gegeven wordt blijft de bescherming 30 jaar
Mogelijke bijwerkingen hepatitis A-vaccinatie
Na iedere vaccinatie kunnen bijwerkingen optreden. Het is zo dat bijwerkingen vaak voorkomen na vaccinatie. Dit gebeurt meestal op de dag van vaccinatie en ze moeten binnen 48 uur verdwenen zijn. Bijwerkingen betekenen dat uw lichaam op de vaccinatie reageert en dat is niet ernstig. Meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- rode plek op inspuitplaats
- lichte koorts
- hangerigheid
Deze klachten gaan doorgaans vanzelf over. Mochten ze echter aanhouden, dan is het verstandig om uw arts te raadplegen voor een passend advies.
In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen optreden, bijvoorbeeld als u allergisch bent voor het vaccin. Een ernstige bijwerking treedt binnen enkele seconden na een vaccinatie op: U bent dan meestal nog in de buurt van de adviseur.
Kosten hepatitis A-vaccinatie
De prijs van een vaccinatie hepatitis A kan per aanbieder flink variëren. U kunt de vaccinatie gemiddeld voor €60,- per stuk krijgen. Bovenop de kosten voor het vaccin zelf, betaalt u ook kosten voor het consult. In sommige gevallen worden de kosten voor de hepatitis A- vaccinatie vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is veelal het geval wanneer u aanvullend verzekerd bent. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw zorgverzekeraar.