Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus, hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Kinderen krijgen na een besmetting met dit virus waterpokken en volwassenen krijgen gordelroos. Besmetting geschiedt in beide gevallen door vocht dat uit blaasjes komt. Om besmetting met het virus te voorkomen kunt u er als volwassene voor kiezen een gordelroosvaccinatie te halen.

Symptomen van gordelroos

Wanneer u besmet bent geraakt met het gordelroosvirus ervaart u eerst jeuk en een tintelend gevoel en daarna kunt u blaasjes op de huid krijgen die jeuken en pijn doen. Verder is gordelroos meestal op één plek op uw lichaam te vinden. Bijvoorbeeld aan één kant van uw gezicht of rond de borst. 

Activatie van het virus na genezing

Nadat u bent genezen blijft het virus nog wel in uw lichaam achter. Daar heeft u over het algemeen vrijwel geen last van. Het risico zit echter in de kans dat het virus na jaren stilte opeens weer actief wordt als bijvoorbeeld uw weerstand minder is. De oorzaak is nog onbekend. Mocht het virus weer ‘wakker’ worden, dan veroorzaakt het wederom de ziekte gordelroos. De kans op activatie van het virus wordt vergroot wanneer bijvoorbeeld uw weerstand lager is dan normaal.

Behandeling gordelroos

Doorgaans gaat gordelroos vanzelf over en een behandeling met medicatie is niet nodig. Wat kunt u doen wanneer u of uw kind besmet is met gordelroos? Neutrale zal smeren op de blaasjes. Daarnaast kunt u tegen de pijn eventueel een paracetamol nemen.

Bestaat er een gordelroosvaccinatie?

Ja, sinds juni 2020 is er een gordelroosvaccinatie verkrijgbaar in Nederland. Deze vaccin is alleen niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het gordelroos vaccin biedt goede bescherming tegen deze ziekte. U ontvangt op twee verschillende momenten een vaccinaties om de werking te maximaliseren. Tussen deze twee vaccinaties zit meestal een periode van 2 tot 6 maanden.

Een gordelroosvaccinatie wordt veelal gegeven aan mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Er bestaat ook een variant die geschikt is voor mensen vanaf 18 jaar, maar deze wordt alleen gebruikt als er sprake is van een verhoogde kans op ernstig verloop bij gordelroos. Er zijn echter situaties waarbij het toedienen van een gordelroosvaccinatie niet wenselijk is. Bijvoorbeeld bij mensen die erg ziek zijn en/of behandelingen tegen kanker ondergaan. Raadpleeg uw arts om te achterhalen of u in aanmerking komt voor een gordelroosvaccinatie.

Bijwerkingen gordelroosvaccinatie

Bij vrijwel iedere vaccinatie bestaat er een kans op bijwerkingen; zo ook bij een gordelroosvaccinatie. Er zijn relatief milde klachten die u kunt ervaren nadat u ingeënt bent. De bijwerkingen zijn:

  • Vermoeider dan gebruikelijk
  • Hoofdpijn
  • Roodheid en pijn op de plaats van de prik

Deze klachten gaan na korte tijd vanzelf weer over. Naast bovenstaande bijwerkingen van een gordelroosvaccinatie bestaat er een zeer kleine kans dat u een zwaardere allergische reactie krijgt. Om die reden is het altijd verstandig om de bijsluiter en uw arts te raadplegen voordat u een gordelroosvaccinatie krijgt.

Effectiviteit van het vaccin 

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een gordelroosvaccinatie. Daaruit is gebleken dat het vaccin bescherming biedt bij 90% van de gevaccineerden. Om die reden heeft het vaccin een positieve beoordeling gekregen. Het nadeel is alleen dat de gordelroosvaccinatie vanwege de kosten niet grootschalig wordt toegepast bij ouderen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken