Volwassenen

De meeste mensen in Nederland hebben deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma toen zij kind waren. Dit programma bestaat uit 12 inentingen die beschermen tegen gevaarlijke ziektes. Door hieraan mee te doen heeft u zelf een bescherming hiertegen, beschermt u anderen en helpt u bij het uitroeien van de ziektes. In sommige gevallen hebben volwassen mensen deze prikken nog niet gehad. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als u alsnog een prik wilt halen, dan kunt u contact opnemen met de GGD of ander vaccinatiecentrum.  Op deze pagina leest u daar meer over. 

Reisvaccinaties voor volwassenen

Sommige ziektes komen in Nederland gelukkig niet meer voor. Daarom zijn de meeste mensen ook niet ingeënt tegen deze ziektes. Mocht u afreizen naar het buitenland, dan is het dus verstandig om te checken of u hier reisvaccinaties voor nodig heeft.  Op onze website kunt meer vinden over de volgende vaccinaties: 

Vaccinatie zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen een vaccinatie halen tegen kinkhoest, zodat een baby direct bij de geboorte beschermd is. Deze vaccinatie wordt bij 22 weken zwangerschap gegeven en wordt daarom ook wel de ‘22 weken prik’ genoemd. Deze kinkhoest vaccinatie is geheel gratis. Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen waarbij ernstige hoestbuien ontstaan. Deze kunnen soms wel 3 tot 4 maanden aanhouden. 

Wilt u zich goed voorbereiden op de vaccinaties voor uw baby of kind? Surf dan naar deze pagina’s voor meer informatie over de vaccinaties en op welke leeftijd de vaccinatie plaatsvindt. 

Corona vaccinatie

Momenteel hebben wij te maken met een pandemie. Corona, ook bekend als COVID-19, is een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS- CoV-2. De ziekte kan luchtwegklachten, koorts en vaak ook ernstige gevallen ademhalingsproblemen veroorzaken. Als er wordt geniest of gehoest, dan verspreidt het virus zich door kleine druppeltjes in de lucht. 

Na goedkeuring door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is Nederland begin 2021 gestart met het vaccineren van de bevolking. Als allereerst worden zorgmedewerkers gevaccineerd, gevolgd door ouderen en mensen met medische medicatie. Vanaf mei 2021 zijn volwassenen van 18 tot 60 jaar aan de beurt. Het schema voor de bevolkingsgroepen kunt u vinden de site van de Rijksoverheid rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

Bijwerkingen vaccinaties

Iedere vaccinatie kan bij volwassenen leiden tot bijwerkingen. In de meeste gevallen zijn deze niet ernstig van aard. Het gewenste effect van een vaccinatie is natuurlijk dat het beschermt tegen ziektes. Voorbeelden van bijwerkingen zijn: een rode vlek, zere plek rond de inenting of een zwelling op de plaats van de vaccinatie. 

De meeste bijwerkingen gaan binnen een paar dagen over. Sporadisch ontstaan er allergische reacties. In de volgende gevallen kunt u het best contact opnemen met de huisarts: 

  • bij 40 graden koorts of hoger
  • als er stuiptrekkingen optreden
  • als de bijwerkingen langer dan 2 dagen aanhouden
vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden