Ouderen
Volwassenen (vanaf 60 jaar) krijgen de mogelijkheid om jaarlijks een griepprik te halen. Hiervoor ontvangt u een uitnodiging van de huisarts. Woont u in een zorginstelling? Dan ontvangt u de uitnodiging via de zorginstelling. Zowel de griepprik is geheel gratis. Op deze pagina kunt u meer lezen over deze vaccinaties voor ouderen.
Griepprik
De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met een long- of hartaandoening en dus een hoog risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. De griepprik is niet verplicht. U kiest er zelf voor om er gebruik van te maken.
Hoe werkt de griepprik?
U krijgt de griepprik in uw bovenarm. De griepprik is een vaccinatie met verschillende soorten afgezwakte, dode griepvirussen. Griep kunt u alleen krijgen van een levend virus. Doordat u een kleine hoeveelheid van een dood griepvirus toegediend krijgt, zorgt het lichaam ervoor dat er afweerstoffen worden aangemaakt. Na 2 weken bent u beschermd tegen het virus. Als u besmet wordt met het griepvirus, dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het virus onschadelijk maken. Hierdoor wordt u niet ziek of de griep is minder heftig. Met een vaccinatie bent u beschermd voor 6 maanden. Daarom is het belangrijk dat ouderen en mensen met een verhoogd risico de vaccinatie jaarlijks halen.
Bijwerkingen griepprik
De bijwerkingen van de griepprik kunnen doorgaans geen kwaad en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Na het halen van de griepprik kunt u het volgende ervaren:
- roodheid en pijn op de plaats van de injectie
- lichte koorts
- spierpijn
Pneumokokkenvaccinatie ouderen
Vanaf 2021 wordt aan ouderen een pneumokokkenvaccinatie aangeboden. Niet aan alle volwassenen tegelijk maar jaarlijks wordt een leeftijdscategorie aangegeven ( voor 2021 is dit 69-73 jaar). U ontvangt hiervoor een oproep van de huisarts. Soms is dit gelijk met de griepvaccinatie, soms op twee verschillende momenten.
De pneumokokkenvaccinatie beschermt u tegen de bacterie pneumokok. Iedereen kan deze bacteriën met zich bijdragen zonder er ziek van te worden. Ouderen met minder weerstand en jongere kinderen hebben wel een hoger risico om hier ziek van te worden. De bacterie verspreidt zich door de lucht als mensen niezen of hoesten.
Hoe werkt het pneumokokken vaccin?
In totaal bestaan er meer dan 90 soorten pneumokokken. De pneumokokkenvaccinatie voor ouderen bestaat uit de 23 meest voorkomende soorten. De bacteriën zijn vooraf onschadelijk gemaakt. Na de vaccinatie kan uw lichaam antistoffen aanmaken tegen de pneumokokkenbacterie. Als u later in aanraking komt met een van de 23 soorten, dan zorgen de antistoffen ervoor dat u niet ernstig ziek wordt. Twee weken na de vaccinatie bent u dan ook optimaal beschermd tegen pneumokokken. In tegenstelling tot de griepprik beschermt deze prik u 5 jaar lang.
Bijwerkingen van het pneumokokken vaccin
Bijwerkingen van het pneumokokkenvaccin zijn in de meeste gevallen licht van aard en gaan vanzelf over. Voorbeelden van bijwerkingen van deze vaccinatie voor ouderen zijn:
- roodheid
- zwelling op de plaats van de injectie
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- spierpijn
- pijn op de plek van de injectie
- koorts
Reisvaccinaties voor ouderen
Gaat u een reis maken? Check dan altijd of er reisvaccinaties nodig zijn op het land van de bestemming. Sommige ziektes komen in Nederland gelukkig niet meer voor maar wel in andere landen. Het kan zijn dat u in het buitenland een vaccinatie nodig hebt tegen de volgende ziektes:
- hepatitis A
- DTP
- buiktyfus
- gele koorts
- hepatitis B
- meningitis
- rabiës
- TBC
- cholera
- BMR
- Japanse encefalitis
Bijzondere reizigers
Reizigers boven de 60 worden gezien als “bijzondere reizigers” ook al zijn ze kerngezond. Het lichaam heeft boven de 60 wat extra aandacht nodig.
- Er is meer kans op uitdroging door diarree.
- Het afweersysteem werkt minder goed zodat de bescherming van vaccinaties minder is.
- Het lichaam is minder bestand tegen heftige ziektes. De kans op complicaties bij bijvoorbeeld malaria als dengue is groter.