Kinderen

Vanaf de geboorte kunt u uw kind laten inenten tegen gevaarlijke ziektes. Een prik krijgen is natuurlijk nooit leuk, maar zo zorgt u er wel voor dat uw kind levenslang goed beschermd is. Daarbij beschermd u anderen en draagt u bij aan het streven om deze kinderziektes uit te roeien. Vaccinaties voor kinderen zijn in Nederland niet verplicht; ouders mogen dit zelf bepalen. De eerste vaccinatie vindt plaats als een kind 3 maanden oud is. Op een leeftijd van 14 jaar krijgt uw kind de laatste vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma. 

Het Rijksvaccinatieprogramma

Als uw kind 4 weken oud is, ontvangt u een uitnodiging om deel te nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit bestaat uit 12 inentingen: 

  1. Difterie inenting – 3, 5 en 11 maanden oud 
  2. Kinkhoest – 3, 5 en 11 maanden oud 
  3. Tetanus – 3, 5 en 11 maanden oud 
  4. Polio – 3, 5 en 11 maanden oud 
  5. Haemophilus influenzae type B3, 5 en 11 maanden oud 
  6. Hepatitis B – 3, 5 en 11 maanden oud 
  7. Pneumokokken – 3, 5 en 11 maanden oud 
  8. Bof – 14 maanden oud en 9 jaar oud 
  9. Mazelen – 14 maanden oud en 9 jaar oud 
  10. Rode hond – 14 maanden oud en 9 jaar oud 
  11. Meningokokken – 14 maanden en 14 jaar 
  12. Humaan papillomavirus – 12 jaar oud (alleen voor meisjes)

Wat houden deze ziektes in? 

Wellicht heeft u weleens van deze ziektes gehoord, maar weet u niet precies waar ze voor staan en wat de ziektes inhouden. Daarom geven we hieronder een korte samenvatting per ziekte. 

  • Difterie is een bacterie die weefsels zoals de longen en de huid beschadigd. Als de luchtwegen geïnfecteerd zijn, dan kan dit voor verstikking zorgen. 
  • Kinkhoest is een bacterie die de luchtwegen infecteert. Door de bacterie ontstaan er heftige hoestbuien die 3 tot wel 4 maanden kunnen duren. 
  • Tetanus is een bacterie die overgedragen wordt door in contact te komen met straatvuil, dierenbeten, aarde of mest. Tetanus geeft spierkrampen in het hele lichaam die levensbedreigend zijn. 
  • Hepatitis B is een ontsteking in de lever die ontstaat door een virus. Het kan zelfs overgaan tot een chronische ontsteking waardoor de kans op leverkanker verhoogd wordt. 
  • Haemophilus influenzae type B is een infectie die kan zorgen voor een ernstige hersenvliesontsteking (meningitis of nekkramp) of bloedvergiftiging. In sommige gevallen met een dodelijke afloop. 
  • Pneumokokken zijn levensbedreigende bacteriën die kunnen zorgen voor hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. 
  • Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus die zich verspreid door de lucht. Bij deze ziekte raken de speekselklieren onder de oren ontstoken. In sommige gevallen kan het leiden tot een hersenvliesontsteking. 
  • Mazelen zijn zeer besmettelijk en veroorzaken verkoudheid, koorts en huiduitslag. Het kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen zoals oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenontsteking. 
  • Rodehond kan griepachtige klachten en rode huiduitslag veroorzaken. In sommige gevallen kan het zorgen voor een tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking.
  • Meningokokken is een infectieziekte die kan een hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kan veroorzaken. 
  • Humaan papillomavirus staat ook wel bekend als HPV. Het virus kan onder andere zorgen voor baarmoederhalskanker. Er is nu een inenting tegen baarmoederhalskanker voor meisjes van 12 jaar oud. 

Bijwerkingen inentingen kinderen

Bijwerkingen van inentingen zijn in de meeste gevallen niet ernstig. Een bijwerking is een ongewenst effect van een geneesmiddel. Het gewenste effect is natuurlijk dat het de patiënt beschermt tegen kinderziektes. Alle reacties die dat niet doen, worden bijwerkingen genoemd. 

Voorbeelden van bijwerkingen zijn een rode vlek, zere plek rond de inenting of een zwelling op de plaats van de inenting. Kort na de inenting kan uw kind last krijgen van deze lichte bijwerkingen. Behalve bij de BMR-inenting: dan kunnen bijwerkingen pas optreden na 5 tot 21 dagen. 

Als uw kind last heeft van bijwerkingen, dan gaat dit in de meeste gevallen binnen een paar dagen over. Sporadisch krijgt een kind allergische reacties van een inenting. In de volgende gevallen is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts:

  • Bij 40 graden koorts of hoger
  • Stuiptrekkingen
  • Als de bijwerkingen langer dan 2 dagen aanhouden

Reisvaccinaties kinderen

Als u naar bepaalde landen afreist met uw kind, dan kan het ook verstandig zijn om reisvaccinaties voor kinderen te halen. Check op onze website of er vaccinaties verplicht zijn voor het land waar u naartoe reist. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden